Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Παραγραφή κοινοχρήστων

Πλέον είναι συχνό φαινόμενο στις περισσότερες πολυκατοικίες μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών – ενοικιαστών να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις κοινόχρηστες δαπάνες. Ακόμα και σε πολυκατοικίες που βρίσκονται σε “καλές” γειτονιές βλέπουμε πολλές φορές βρώμικους κοινόχρηστους χώρους, ανελκυστήρες και φώτα εισόδου να μη λειτουργούν λόγω οφειλών στη ΔΕΗ. Σε περίπτωση που υπάρχουν απλήρωτα κοινόχρηστα ο διαχειριστής έχει δικαίωμα, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες για την πληρωμή των οφειλών. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της πολυκατοικίας και η εύρυθμη λειτουργία της. Πρέπει να ξέρουμε πως δεν έχει σημασία το προς πληρωμή ποσό ούτε και αν έχει πληρωθεί ένα μέρος του. Η δικαστική απόφαση για την πληρωμή μπορεί να εκδοθεί και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Τα χρέη των απλήρωτων κοινοχρήστων παραγράφονται μετά το πέρας της πενταετίας από τότε που γεννήθηκε η δικαστική αξίωση και είναι δυνατή η δικαστική της επιδίωξη.

    Για να μπορέσει να γίνει η δικαστική διεκδίκηση θα πρέπει να υπάρχουν τα εξής έγγραφα:

  • κανονισμός σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας,
  • πράξη διορισμού του διαχειριστή από τη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών,
  • πρακτικό της γενικής συνέλευσης για την άσκηση της διαταγής πληρωμής,
  • τίτλος ιδιοκτησίας του οφειλέτη,
  • ειδοποιητήρια των κοινοχρήστων για τον προσδιορισμό του ύψους των οφειλών,
  • τιμολόγια κοινόχρηστων δαπανών και
  • εξώδικη όχληση.

Σχόλια

  1. avatar
    Δημοσιεύθηκε από Εβρενοπούλου Δέσποινα | 04-03-2019
    Τα κοινόχρηστα που δεν πλήρωσε ο ενοικιαστής υποχρεούται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης; Δεν υπάρχει κανονισμός της πολυκατοικίας

    Koinoxrista Info: Κι ας μην υπάρχει κανονισμός της πολυκατοικίας, οι δαπάνες που έμειναν απλήρωτες από τον ενοικιαστή βαραίνουν τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Αφήστε το σχόλιό σας

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google