Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Καταστατικό πολυκατοικίας

Όσοι από εμάς ζούνε σε πολυκατοικία ξέρουν πως πολλές φορές οι σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών μπορούν να αποβούν δύσκολες… Για το λόγο αυτό υπάρχει το καταστατικό της πολυκατοικίας το οποίο σκοπό έχει τη ρύθμιση των σχέσεων των ιδιοκτητών αλλά και τη εύρυθμη λειτουργία της πολυκατοικίας.

Το καταστατικό είναι ένα κείμενο το οποίο έχει υπογράψει κάθε ιδιοκτήτης με την αγορά κάθε ιδιοκτησίας. Έτσι λοιπόν όσοι από εμάς έχουμε αγοράσει ένα διαμέρισμα αποδεχόμαστε τον κανονισμό της πολυκατοικίας και δεσμευόμαστε να τον εφαρμόζουμε. Όμως ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές. Έτσι όταν νοικιάζουμε από κάποιον την ιδιοκτησία του πρέπει να γνωρίζουμε πως το συμφωνητικό μίσθωσης δεσμεύει τον ενοικιαστή στην τήρηση του καταστατικού της πολυκατοικίας.

Η σύνταξη του καταστατικού γίνεται συνήθως πριν την ανέγερση της πολυκατοικίας και συντάσσεται παρουσία του ή των οικοπεδούχων αλλά και των κατασκευαστών. Το καταστατικό είναι ενσωματωμένο στην πράξη σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών που είναι το συμβόλαιο που περιγράφει τα διαμερίσματα που θα δημιουργηθούν. Σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει καταστατικό κατά τη σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας τότε η κατάρτιση μπορεί να γίνει είτε με συμφωνία όλων των ιδιοκτητών είτε με προσφυγή σε δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ουσιαστικό περιεχόμενο του καταστατικού υποδεικνύεται σε συμβολαιογράφο και στη συνέχεια υπογράφεται από όλους τους ιδιοκτήτες.

Είναι καλό να γνωρίζουν όλοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, το καταστατικό ώστε να είναι ενήμεροι για τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά τους. Για να βρείτε το καταστατικό δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στο διαχειριστή. Αυτός είναι που το έχει στη κατοχή του και ο κάθε ιδιοκτήτης ή ένοικος μπορεί να ζητήσει ένα αντίγραφο.

Το καταστατικό μιας πολυκατοικίας αναφέρεται σε θέματα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, όπως η επιτρεπόμενη χρήση των διαμερισμάτων π.χ. για ιατρείο, τη συμμετοχή σε κοινόχρηστες δαπάνες κ.α. Επίσης περιλαμβάνει την ακριβή διαδικασία της διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων. Τέλος αναφέρεται στη λήψη αποφάσεων για τη χρήση, τη διαχείριση και τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων όπως κλιμακοστάσιο, υπόγειο, ταράτσα, ασανσέρ, διάδρομοι ή πρόσοψη του κτιρίου.

Σκοπός καταστατικού πολυκατοικίας

Στόχος του καταστατικού είναι να ρυθμίσει όλα αυτά τα ζητήματα και μικροπράγματα που δε ρυθμίζει η νομοθεσία. Τέτοια ζητήματα είναι το βάψιμο της πρόσοψης του κτιρίου, το αποθεματικό, η τοποθέτηση κεραίας ή ηλιακού θερμοσίφωνα στην ταράτσα, επισκευές σε κοινόχρηστους χώρους, επισκευές υδρορροής, άναμμα καλοριφέρ, μόνωση ταράτσας, βάψιμο τοίχων ή τι γίνεται που κάποιος ιδιοκτήτης δεν εξοφλεί τα κοινόχρηστα. Σε περίπτωση όμως που η νομοθεσία διαφέρει από το καταστατικό τότε υπερισχύει η νομοθεσία.

Η ζωή σε μια πολυκατοικία δεν είναι πάντα εύκολη για αυτό όμως υπάρχει το καταστατικό ώστε να ρυθμίσει με νόμιμο τρόπο τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτόν και να βρείτε τη λύση.

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google