Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Κοινόχρηστο ρεύμα

Μία από τις κοινόχρηστες δαπάνες που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας είναι το κοινόχρηστο ρεύμα. Ο κοινόχρηστος λογαριασμός ρεύματος περιλαμβάνει το ρεύμα που ξοδεύεται από τα κοινόχρηστα φώτα, το ασανσέρ, τον καυστήρα και οποιοδήποτε άλλη κοινόχρηστη ηλεκτρική συσκευή μπορεί να υπάρχει.

Η κοινόχρηστη ΔΕΗ εκδίδεται στο όνομα «Κοινόχρηστο Πολυκατοικίας» και όχι στο όνομα του εκάστοτε διαχειριστή της πολυκατοικίας ή του κατασκευαστή. Αυτό γίνεται για να μπορέσει η ΔΕΗ να εκδώσει λογαριασμούς οι οποίοι έχουν απαλλαγή από την ΕΡΤ, θέματα που μπορεί να προκύψουν με την αλλαγή του διαχειριστή κ.τ.λ. αλλά και για την οικονομική διασφάλιση του κάθε διαχειριστή.

Κοινόχρηστο ρεύμα πολυκατοικίας

Υπεύθυνος για την υπογραφή του συμβολαίου προμήθειας ρεύματος είναι ο διαχειριστής. Σε περίπτωση που πρέπει να αλλάξει το όνομα της παροχής του κοινόχρηστου ρεύματος της πολυκατοικίας θα πρέπει να προσέλθει ο διαχειριστής και να υπογράψει νέο συμβόλαιο προμήθειας ρεύματος στο όνομα «Κοινόχρηστο πολυκατοικίας». Μαζί του θα πρέπει να έχει έναν λογαριασμό ρεύματος, απόφαση της Γ.Σ. που τον ορίζει ως διαχειριστή και εξουσιοδότηση για την αλλαγή ονόματος, την ταυτότητά του, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ανελκυστήρα, βεβαίωση από το δήμο για απαλλαγή από ΤΑΠ. Τέλος κατά την υπογραφή του συμβολαίου πληρώνεται ένα ποσό σαν προκαταβολή έναντι κατανάλωσης το οποίο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά των κοινόχρηστων χώρων και το είδος της παροχής.

Θα πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως στο κοινόχρηστο ρεύμα χρεώνονται τα δημοτικά τέλη για όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ηλεκτροδοτούνται όπως αποθήκη ή υπόγειο και γκαράζ (εφόσον αυτοί είναι κοινόχρηστοι). Επιπλέον κάποιοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προσφέρουν νυχτερινό κοινόχρηστο ρεύμα όλο το 24ωρο.

Κατανομή ρεύματος

Η κατανομή του κοινόχρηστου ρεύματος της πολυκατοικίας επιμερίζεται σε κάθε διαμέρισμα σύμφωνα με κάποιους συντελεστές. Ο υπολογισμός του είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί προσοχή ώστε να μη γίνει κάποιο λάθος και κάποιος ένοικος ή ίδιοκτήτης επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο κόστος. Στην κοινόχρηστη ΔΕΗ περιλαμβάνονται ο φωτισμός, η λειτουργία του καυστήρα και του ανελκυστήρα τα οποία όμως έχουν διαφορετικούς συντελεστές.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές πολυκατοικίες είναι οι χρεώσεις που θα πρέπει να γίνουν σε ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων, διαμερισμάτων δηλαδή που δεν κατοικεί κάποιος. Σε πολλές περιπτώσεις ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει αυτή την περίπτωση και τότε ο διαχειριστής κινείται ανάλογα και σύμφωνα με τα γραφόμενα. Όμως αρκετές φορές δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη και τότε μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος και συγκεκριμένα το εδάφιο β΄του άρθρου 5 του Ν. 3741/1929 σύμφωνα με το οποίο ο ιδιοκτήτης είτε κατοικεί στο διαμέρισμα είτε όχι είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα κοινόχρηστα έξοδα της πολυκατοικίας. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα λόγω θανάτου υπεύθυνοι είναι οι κληρονόμοι του.

Ο λογαριασμός ρεύματος ΔΕΗ παίζει σημαντικό μέρος στον υπολογισμό του τελικού ποσού των κοινόχρηστων εξόδων. Η παροχή ρεύματος στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται από ένα ξεχωριστό ρολόι της ΔΕΗ η σύνδεση του οποίου γίνεται όταν ξεκινάει η ανέγερση της πολυκατοικίας. Όμως δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που συνδέονται παράνομα στο ρολόι αυτό και καλύπτουν τις προσωπικές τους ανάγκες τις οποίες καταλήγουν να πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες. Η κλοπή του κοινόχρηστου ρεύματος αποτελεί αδίκημα και οι διαχειριστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που παρατηρήσουν αυξημένη κίνηση, μεγάλες τιμές στο μετρητή, θα πρέπει να υποψιαστούν πως κάποιος επιβαρύνει την πολυκατοικία με την τηλεόρασή του, το ψυγείο του, τις λάμπες του και όλες τις άλλες ηλεκτρικές συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγχεται η παροχή ρεύματος για να βρεθεί ο υπεύθυνος.

Κοινόχρηστο ρεύμα - Διακοπή

Ένα από τα φαινόμενα τις κρίσης είναι η διακοπή του κοινόχρηστου ρεύματος λόγω χρεών της πολυκατοικίας προς τη ΔΕΗ. Πλέον είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους κοινόχρηστους λογαριασμούς των πολυκατοικιών με αποτέλεσμα οι οφειλές να συσσωρεύονται και κάποιοι από τους λογαριασμούς να μην πληρώνονται. Το πότε κόβεται το ρεύμα εξαρτάται από τη ΔΕΗ η οποία αρχικά ειδοποιεί τον διαχειριστή και μετά από κάποιον χρόνο προχωράει και στη διακοπή του. Το απλήρωτο κοινόχρηστο ρεύμα κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του στις σημερινές πολυκατοικίες για αυτός πολλές προχωράνε σε διακανονισμό του λογαριασμού ρεύματος.

Οι λογαριασμοί κοινοχρήστων πάντα αποτελούσαν πονοκέφαλο για τους διαχειριστές. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει σε χαμηλές την έκδοσή κοινοχρήστων και την κατανομή και τον υπολογισμό του κοινόχρηστου ρεύματος πολυκατοικιών. Στο λογαριασμό των κοινοχρήστων συνυπολογίζονται τα δημοτικά τέλη, το πάγιο και η πραγματική κατανάλωση ρεύματος.

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google