Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Ερωτήσεις

 • Τί είναι ο κανονισμός πολυκατοικίας;
  Γενικά ο κανονισμός είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας που καθορίζει τις σχέσεις που πρέπει να έχουν μεταξύ τους όλοι οι συνιδιοκτήτες στα λειτουργικά θέματα μιας πολυκατοικίας. Αναλυτικά υπάρχει ολόκληρο άρθρο σχετικό με τον κανονισμό πολυκατοικίας.

 • Ποιος είναι υπεύθυνος σε διαμέρισμα που δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα; Ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής;
  Υπεύθυνος για το διαμέρισμα είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Παρ' όλα αυτά, αν θέλετε να διεκδικήσετε τα χρήματα που σας οφείλουν η μόνη λύση είναι η δικαστική οδός.

 • Σε ποιον κατανέμεται η δαπάνη όταν στον τελευταίο πάνω όροφο το ταβάνι στάζει από νερά που προέρχονται από την ταράτσα;
  Καθώς η ταράτσα είναι κοινόχρηστος χώρος, η δαπάνη χρεώνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες σύμφωνα με τα τετραγωνικά τους μέτρα όπως καθορίζονται.

 • Τί γίνεται στην περίπτωση που όλοι οι ιδιοκτήτες θέλουν να προβούν σε κάποια παρέμβαση στον κοινόχρηστο χώρο (π.χ. αλλαγή φωτιστικών στην είσοδο) και ένας μονάχα διαφωνεί και δεν επιθυμεί να πληρώσει;
  . Σύμφωνα με τον νόμο πάνω από όλα ισχύει ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός τότε ισχύει ο Νόμος 3741 / 29 κατά τον οποίο απαιτείται ομόφωνη απόφαση από όλους τους ιδιοκτήτες για οποιαδήποτε παρέμβαση ή δαπάνη σε κοινόχρηστο χώρο.

 • Μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να προσθέσει θερμαντικό σώμα (π.χ. καλοριφέρ) σε πολυκατοικία που έχει κεντρική θέρμανση;
  Υπάρχει σχετικός Νόμος που απαγορεύει κάτι τέτοιο. Στην περίπτωση όμως που αυτό συμβεί θα πρέπει ο συγκεκριμένος να πληρώσει εξ' ολοκλήρου τα έξοδα μελέτης για τη νέα κατανομή δαπανών της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας.

 • Μπορεί να απαλλαχτεί κάποιος από τα έξοδα του ανελκυστήρα στην περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν τον χρησιμοποιεί;
  Σε καμία περίπτωση. Τα έξοδα ανελκυστήρα επιβαρύνουν όλους τους ιδιοκτήτες είτε κάνουν χρήση αυτού είτε όχι.

 • Πως κατανέμονται οι κοινόχρηστες δαπάνες στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων;
  Εξαρτάται από τις περιπτώσεις που ισχύει ο σχετικός νόμος ή η ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών. Επισκεφτείτε το ακόλουθο άρθρο για την κατανομή κοινοχρήστων.

 • Ποιές είναι οι ώρες κοινής ησυχίας σε πολυκατοικία;
  Οι ώρες κοινής ησυχίας δεν ήταν ίδιες όλα τα χρόνια. Σίγουρα αλλάζουν με την εποχή. Για περισσότερα συμβουλευτείτε το σχετικό άρθρο που ακολουθεί για τις ώρες κοινής ησυχίας.

 • Κάθε πότε θέλει εκκένωση ο βόθρος μιας πολυκατοικίας;
  Δεν υπάρχει σταθερός χρόνος για το πότε θα αδειάσουμε ένα βόθρο. Η εκκένωση ενός βόθρου εξαρτάται κυρίως από την χρήση νερού και λυμάτων που καταναλώνονται, από τον όγκο του βόθρου (δηλαδή πόσα κυβικά είναι) και από την απορροφητικότητα των τοιχωμάτων του.

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google