Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Κοινόχρηστα έξοδα

Με τον όρο κοινόχρηστα έξοδα αναφέρουμε το σύνολο των δαπανών που καταναλώνονται από τους συνιδιοκτήτες κοινόχρηστων χώρων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον καθαρισμό της ταράτσας που ανήκει σε όλους ή με τον φωτισμό μιας κεντρικής εισόδου που επίσης ανήκει σε όλους. Η κάθε ιδιοκτησία (διαμέρισμα) έχει το δικό της ποσοστό στο κόστος, το οποίο αναλογεί για την κάθε χρήση κοινόχρηστων παροχών.

Για το κάθε κοινόχρηστο έξοδο αναλογούν διαφορετικά ποσοστά που εξαρτώνται από παράγοντες όπως: το ποσοστό ιδιοκτησίας κάποιου, το εμβαδόν του ιδιόκτητου διαμερίσματος που κατέχει, ο όροφος που ανήκει το διαμέρισμα κ.α.

Έτσι για παράδειγμα, έχουμε μεγαλύτερη αναλογία κόστους σε ιδιοκτησίες υψηλότερου ορόφου σε μια πολυκατοικία όταν πρόκειται για την χρήση ανελκυστήρα ή μικρότερο ποσοστό κόστους σε ιδιοκτήτες με κατοχή διαμέρισμα μικρότερου εμβαδού κ.ο.κ.

Μάθετε αναλυτικά θέματα των κοινοχρήστων στις ακόλουθες σελίδες του Koinoxrista.info!

  1. Υπηρεσίες που εντάσσονται στις κοινόχρηστες δαπάνες
  2. Κοινόχρηστα έξοδα σε κενό διαμέρισμα
  3. Πρόγραμμα κοινοχρήστων
  4. Υπολογισμός κοινόχρηστων εξόδων
  5. Έκδοση κοινόχρηστων δαπανών

Κοινόχρηστα πολυκατοικίας

Για τον υπολογισμό των κοινοχρήστων λαμβάνονται υπόψιν τα τετραγωνικά της πολυκατοικίας ή αυτός γίνεται βάση μιας κατάστασης στην οποία αναγράφονται τα χιλιοστά συμμετοχής του κάθε διαμερίσματος στις κοινόχρηστες δαπάνες. Τα χιλιοστά συμμετοχής είναι απαραίτητα για να υπολογιστούν τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας αφού βάσει αυτών υπολογίζεται η κατανομή του πετρελαίου θέρμανσης ή του φυσικού αερίου. Τα κοινόχρηστα έξοδα περιλαμβάνουν: λογαριασμό ρεύματος, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, λογαριασμό νερού, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης και άλλα.

Ο διαχειριστής της κάθε πολυκατοικίας είναι αυτός που ασχολείται με τη διαχείριση των κοινόχρηστων εξόδων. Για να κάνει τον καταμερισμό τους σωστά σε κάθε διαμέρισμα θα πρέπει κάθε εργασία και κάθε πληρωμή που κάνει να είναι νόμιμη και και να γίνεται έκδοση απόδειξης. Σε περίπτωση που γίνει κάποια πληρωμή χωρίς απόδειξη τότε αυτή δεν μπορεί να περαστεί νόμιμα στα κοινόχρηστα έξοδα. Επίσης σύμφωνα με το καταστατικό της πολυκατοικίας ο διαχεισριστής είναι αυτός που θα αναλάβει την οργάνωση, τη μηχανογράφηση των και των υπολογισμό των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας. Αφού υπολογίσει το ποσό που αναλογεί σε κάθε διαμέρισμα θα πρέπει να μοιράσει σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές το ειδοποιητήριο πληρωμής και να δώσει απόδειξη πληρωμής όταν εξοφληθεί η οφειλή.

Σε περίπτωση που κάποιος ένοικος ή ιδιοκτήτης αρνείται να πληρώσει τα κοινόχρηστα έξοδα της πολυκατοικίας τότε ο διαχειριστής θα τον παραπέμψει στη γενική συνέλευση η οποία θα αποφασίσει και τις περαιτέρω κινήσεις. Όμως αν τα δύο μέρη δεν καταφέρουν να έλθουν σε συνεννόηση εξωδικαστικά τότε μπορεί η υπόθεση να φτάσει μέχρι τα δικαστήρια αν κατατεθεί αγωγή. Πάντως σύμφωνα με τη νομοθεσία η καταβολή των κοινοχρήστων είναι υποχρεωτική και κανένας έχει δικαίωμα να μην τα πληρώνει μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος σε υπολογισμό.

Σε περίπτωση που στο κτίριο κατοικεί άτομο ΑΜΕΑ, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους όπως το ασανσέρ, οι σκάλες τις εισόδου και φυσικά το διαμέρισμά του.

Ο υπολογισμός αλλά και η έκδοση κοινοχρήστων πολυκατοικίας είναι μια χρονοβόρα και επίπονη δουλειά η οποία απαιτεί μεγάλη προσοχή. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει με χαμηλό κόστος να υπολογίσει τα κοινόχρηστα σε Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Βούλα, Παλαιό Φάληρο, Αργυρούπολη, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Βούλα, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Νέο Κόσμο, Καισαριανή, Βύρωνα, Ζωγράφου και ολόκληρη την Αττική.

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google