Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Νομοθεσία κοινοχρήστων

Η εταιρία μας χάρη στην πολυετή της εμπειρία στο χώρο της διαχείρισης των πολυκατοικιών και κτιρίων, διαθέτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον υπολογισμό και έκδοση των κοινοχρήστων, από τον καθαρισμό, την απεντόμωση και την απολύμανση των πολυκατοικιών, την πυρασφάλεια και την αναγόμωση των πυροσβεστήρων, την διανομή πετρελαίου, τις αποφράξεις, τον καλλωπισμό ακάλυπτων χώρων και κήπων, τη συντήρηση του καυστήρα και γενικότερα του λεβητοστασίου μέχρι νομικές συμβουλές από το εξειδικευμένο νομικό επιτελείο μας πάνω στο χώρο της διαχείρισης.

Οι υπηρεσίες αυτές διατίθενται σχεδόν στο σύνολο της Αττικής και σε περιοχές όπως Περιστέρι, Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Μαρούσι, Καλλιθέα, Χαλάνδρι, Παλαιό Φάληρο, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Γλυφάδα, Κηφισιά, Πειραιά, Γαλάτσι, Αγία Παρασκευή αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μια πολυκατοικία και είναι η συνήθης αιτία για προστριβές μεταξύ των ενοίκων, είναι νομικής φύσης ενώ συχνά αμφισβητείται η διαφάνεια και κινούνται υποψίες για μεροληψίες σε βάρος των ενοίκων. Πολλοί διαχειριστές, μη γνωρίζοντας τι ορίζει η σχετική νομοθεσία για την διαχείριση των πολυκατοικιών κάνουν λάθη με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται άδικα με δαπάνες πολλά διαμερίσματα. Εμείς είμαστε εδώ για εσάς 24 ώρες το 24ωρο για να σας βγάλουμε από τη δύσκολη θέση με τις γνώσεις μας και τις συμβουλές μας.

Ένα θέμα που συνήθως προκύπτει, είναι αυτό των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, επιτρέπεται η ανάρτηση πινάκων που αναγράφουν τις οφειλές των ενοίκων αλλά και τη διαγραφή των ονομάτων που έχουν πληρώσει για τις κοινόχρηστες δαπάνες. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι η τοποθέτηση του πίνακα σε μέρος όπου ακόμα και ένας τρίτος μπορεί να δει το περιεχόμενο του ή ακόμα και να παρέμβει. Άρα δεν υπάρχει καμία προσβολή των προσωπικών δεδομένων εφόσον τηρείται ο παραπάνω κανόνας.

Επίσης το θέμα των άδειων διαμερισμάτων και το αν καλούνται να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες, είναι άλλο ένα άλλο εξίσου σύνηθες ζήτημα. Σε τέτοιες λοιπόν περιπτώσεις, το πρώτο πράμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ανατρέξουμε στο καταστατικό της πολυκατοικίας. Εάν υπάρχει σχετικός κανόνας τον ακολουθούμε και παρακάμπτουμε την ισχύουσα νομοθεσία.

Όταν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό ακολουθούμε το νόμο ο όποιος έχει δύο σκέλη: για την κεντρική αλλά και την αυτόνομη θέρμανση (ωρομετρητές - θερμιδομετρητές). Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο νόμος προβλέπει στην πλειονότητα των περιπτώσεων την κανονική συμμετοχή των ακατοίκητων διαμερισμάτων στις κοινόχρηστες δαπάνες και στην θέρμανση. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος όμως, δηλαδή πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, τα άδεια διαμερίσματα επιβαρύνονται κανονικά με όλες τις δαπάνες του κτιρίου εκτός από τη θέρμανση. Βέβαια είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τα πάγια που αφορούν τη θέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω μπορούν να αλλάξουν μόνο με ομόφωνη απόφαση των ενοίκων αλλά όχι με πλειοψηφία. Λόγων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, συνήθως υπάρχει συμφωνία ώστε τα άδεια διαμερίσματα να μην επιβαρύνονται με όλες τις δαπάνες αλλά με κάποιο ποσοστό της τάξεως του 20% έως 60%.

‘Άλλο ένα θέμα που ταλανίζει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, είναι ο καταμερισμός των κοινόχρηστων δαπανών. Εδώ το νομικό πλαίσιο είναι σχετικά ασαφές. Τις έκτακτες δαπάνες, όπως επισκευές και αντικαταστάσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τις επωμίζεται ο ιδιοκτήτης ενώ τις τακτικές δαπάνες όπως καθαριότητα και συντήρηση, ο ενοικιαστής. Βέβαια τα παραπάνω μπορεί και να μην ισχύουν αναλόγως πάντα με τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ ιδιοκτήτη ενοικιαστή.

Επειδή ο διαχειριστής δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει τις παραπάνω συμφωνίες, πολλές φορές ο ενοικιαστής πληρώνει όλες τις δαπάνες και ο αυτές αφαιρούνται από το ποσό του ενοικίου. Βάση νόμου την ευθύνη του διαμερίσματος την έχει ο ιδιοκτήτης.

Επίσης έχει επικρατήσει ο υπολογισμός των κοινοχρήστων σε χιλιοστά. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται ένα διαμέρισμα τόσο πιο πολύ επιβαρύνεται με τα έξοδα για το ασανσέρ (ανελκυστήρα) ενώ όσο μεγαλύτερο είναι ένα διαμέρισμα δηλαδή το εμβαδόν του, βαρύνεται και με μεγαλύτερα ποσά που αφορούν τις κοινόχρηστες δαπάνες και τη θέρμανση.

Η εταιρεία μας, σας παρέχει πλήρη νομική κάλυψη για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν σχετικά με τη διαχείριση της πολυκατοικίας και προσφέρει πολύτιμες και αξιόπιστες συμβουλές.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συνεργαστείτε μαζί μας, αρκεί να μας καλέσετε και ένας συνεργάτης μας θα έρθει στο χώρο σας, ενώ μπορείτε να μας επισκεφτείτε και εσείς στα γραφεία μας. Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι ο πίνακας συνιδιοκτησίας και ο πίνακας που αφορά τη θέρμανση του κτιρίου.
Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google