Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Κοινόχρηστο νερό

Ένα από τα κοινόχρηστα έξοδα που πληρώνουμε είναι το κοινόχρηστο νερό. Σε όλες τις πολυκατοικίες εκτός από τους ατομικούς μετρητές υπάρχει και ένας για το νερό που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας της πολυκατοικίας.

Ανάλογα με την πολυκατοικία στην οποία μένετε το κοινόχρηστο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει μιας σειρά από ανάγκες που μπορεί να έχει η πολυκατοικία σας. Έτσι για παράδειγμα κάποιες από τις χρήσεις που μπορεί να έχει είναι οι παρακάτω:

  • καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας
  • πότισμα κήπου
  • συντριβάνι ή πισίνα
  • διάφορες έκτακτες οικοδομικές εργασίες

Το ποσοστό που πληρώνει το κάθε διαμέρισμα στον τελικό λογαριασμό των κοινοχρήστων υπολογίζεται από τον διαχειριστή ή την εταιρεία διαχείρισης που έχει αναλάβει την έκδοση των κοινοχρήστων της πολυκατοικίας. Η διαδικασία υπολογισμού απαιτεί προσοχή μιας και στο κάθε διαμέρισμα δεν αντιστοιχεί η ίδια ποσότητα. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα χιλιοστά συμμετοχής του κάθε διαμερίσματος. Τα χιλιοστά συμμετοχής είναι ουσιαστικά ένας συντελεστής με τον οποίο πολλαπλασιάζεται ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ και το αποτέλεσμα είναι το ποσό που χρεώνεται το κάθε διαμέρισμα. Τα χιλιοστά συμμετοχής του κάθε διαμερίσματος αναγράφονται στον κανονισμό της πολυκατοικίας και έχουν καθοριστεί από τον μηχανικό.

Ο κοινόχρηστος λογαριασμός του νερού στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, βέβαια αυτό εξαρτάται από τη χρήση που γίνεται. Έτσι για παράδειγμα στις πολυκατοικίες που το κοινόχρηστο νερό χρησιμοποιείται μόνο για καθαριότητα το κόστος που επωμίζεται κάθε διαμέρισμα είναι μικρό. Καθώς αυξάνεται η χρήση του νερού τόσο ανεβαίνει και ο λογαριασμός της ΕΥΔΑΠ που πληρώνουν οι ένοικοι. Έτσι αν υπάρχει κοινόχρηστος κήπος ή κάποιο συντριβάνι τότε αυξάνεται και η τιμή του κοινόχρηστου νερού που πληρώνει το κάθε διαμέρισμα.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες πολυκατοικίες με το κοινόχρηστο νερό είναι οι υποκλοπές του. Δυστυχώς λόγω της κρίσης πολλοί είναι αυτοί που συνδέονται παράνομα στο κοινόχρηστο νερό και το χρησιμοποιούν επιβαρύνοντας με το λογαριασμό τους όλους τους ενοίκους. Σε περίπτωση που ο διαχειριστής διαπιστώσει πως ο κοινόχρηστος λογαριασμός νερού έρχεται ύποπτα μεγάλος θα πρέπει κατευθείαν να υποπτευθεί πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο ή εναλλακτικά να υπάρχει διαρροή και να ενεργήσει ανάλογα.

Το κοινόχρηστο νερό είναι ένα από τα πάγια έξοδα που έχει κάθε πολυκατοικία και ανάλογα με τη χρήση του το ποσό επιβαρύνει το κάθε διαμέρισμα ανάλογα με τον συντελεστή που του αναλογεί. Αν θέλετε να είστε σίγουροι για τον σωστό υπολογισμό των κοινοχρήστων σας απευθυνθείτε άμεσα στην εταιρεία μας που με μικρό κόστος αναλαμβάνει τη διαχείριση της πολυκατοικίας σας.

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google