Διαχείριση κοινοχρήστων και έκδοση

Χρέη κοινοχρήστων

Στις μέρες μας, τα ανεξόφλητα χρέη κοινοχρήστων είναι συνήθως ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ή ένοικοι διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, αδυνατούν να πληρώσουν ή απλά παραμελούν την καταβολή των χρηματικών τους υποχρεώσεων για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων και λειτουργιών της πολυκατοικίας. Οι διαχειριστές «κυνηγούν» μάταια τους οφειλέτες, ενώ συνήθως καταφεύγουν στους πιο συνεπείς ενοίκους ή στο αποθεματικό της πολυκατοικίας για να καλυφθούν εκτάκτως οι τρέχουσες ανάγκες.

Ωστόσο, η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και προβλέπει τσουχτερές συνέπειες για τους οφειλέτες. Αν λοιπόν χρωστάτε τα κοινόχρηστα ή η πολυκατοικία που διαχειρίζεστε είναι πνιγμένη στα χρέη, τότε να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  • Ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει γενική συνέλευση για να γνωστοποιήσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών από τα απλήρωτα κοινόχρηστα, στο σύνολο των ενοίκων.
  • Μετά από σχετική απόφαση της συνέλευσης, ο διαχειριστής είναι αρμόδιος να προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες για τις οφειλές, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της πολυκατοικίας.
  • Τα οφειλόμενα κοινόχρηστα μπορούν να διεκδικηθούν σύμφωνα με το νόμο, μέσα από κατάθεση αγωγής ή κατόπιν έκδοσης διαταγής πληρωμής. Η τελευταία μπορεί να κατατεθεί από τον διαχειριστή μέσα σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, εναντίον όλων των ιδιοκτητών που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα κοινόχρηστα.
  • Ο διαχειριστής απλά προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών και τον τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου στο δικαστήριο, για να γίνει η έκδοση της διαταγής πληρωμής άνευ κλήτευσης του ιδιοκτήτη.
  • Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να εξοφλήσει τα οφειλόμενα ποσά για τα κοινόχρηστα, ανεξάρτητα από το αν το διαμέρισμα είναι ενοικιασμένο ή όχι. Κατόπιν, μπορεί να διεκδικήσει το χρηματικό ποσό που κατέβαλε για την εξόφληση των χρεών, από τον ενοικιαστή, μέσω της δικαστικής οδού.
  • Στην περίπτωση κατόπιν της έκδοσης της διαταγής πληρωμής, το οφειλόμενο ποσό δεν καταβληθεί από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, τότε το ακίνητο απειλείται με κατάσχεση, για λογαριασμό των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Η νομοθεσία για την διεκδίκηση των κοινοχρήστων από τους συνιδιοκτήτες μέσω του διαχειριστή είναι ιδιαίτερα αυστηρή, οπότε μην παραμελείται την τακτική διευθέτησή τους, διαφορετικά ο τελικός λογαριασμός θα είναι δυσβάσταχτος. Οι ιδιοκτήτες που έχετε νοικιασμένα διαμερίσματα, φροντίστε να ενημερώνεστε τακτικά από τον διαχειριστή, ότι ο νοικάρης σας είναι συνεπής με τις πληρωμές του. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι το κόστος για τα ανεξόφλητα μηνιάτικα των κοινοχρήστων, επιβαρύνεται και από τους νόμιμους τόκους, αλλά και από την αμοιβή του δικηγόρου που θα αναλάβει την δικαστική διαμάχη, κοκ.

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Ο ιστοχώρος Koinoxrista.info χρησιμοποιεί cookies που εξυπηρετούν την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων και την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας. Για να συνεχίσετε την πλοήγησή σας αποδέχεστε παράλληλα και τη χρήση των cookies. ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ Learn more from Google